Signaleringskaarten Huwelijkse Onvrijheid

De signaleringskaart is het resultaat van een project dat tot stand kwam met financiering van de Gemeente Den Haag en Zonta Nederland.

  • Training/voorlichting voor vrijwilligers

Binnen dit project kregen 14 Haagse maatschappelijke organisaties een training over huwelijkse onvrijheid van Femmes for Freedom. Tijdens de voorlichting konden de vrijwilligers feedback geven op de nog te ontwikkelen signaleringskaart. De feedback van de vrijwilligers, tips van een expertteam bestaande uit professionals van o.a. Veilig Thuis, Politie en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating en input van Femmes for Freedom zijn gebundeld in een handig boekje voor Haagse vrijwilligers.

  • Signaleringskaart huwelijkse onvrijheid

Alle informatie van de trainingen over o.a. huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap en verborgen vrouwen is gebundeld in het boekje en kunnen de vrijwilligers nog eens rustig nalezen. In de signaleringskaart is er uitgebreid aandacht voor wat vrijwilligers zouden kunnen doen indien ze een slachtoffer van huwelijkse onvrijheid willen helpen. Ook is er in het boekje een overzicht te vinden van de Haagse hulpverlening rondom huwelijkse onvrijheid.

De online versie van de Haagse signaleringskaart kunt u hier lezen.

  • Rotterdam

Femmes for Freedom is bezig met het opstarten van hetzelfde project in Rotterdam in samenwerking met Zonta Nederland. Rotterdamse vrijwilligers worden getraind op de thema’s van huwelijkse onvrijheid. Daarnaast wordt ook een Rotterdamse signaleringskaart ontwikkeld zodat de vrijwilligers de slachtoffers beter kunnen helpen en doorverwijzen naar de juiste hulpverleningsinstanties.

Financiering

Gemeente Den Haag (project Den Haag) & Zonta Nederland (Den Haag & Rotterdam)

Samenwerkingspartners

Bureau Tangram, verschillende maatschappelijke organisaties in Den Haag en Rotterdam